Koripallo, käsipallo, vesipallo, jääpallo, salibandy ovat kaikki Suomessa pelattuja joukkuelajeja, joissa on kontakti vastustajaa. Miksei niissä tapella samalla tavalla kuin jääkiekossa? Kyllähän niissäkin välillä nujakoidaan, tehdään väärin ja taklataan vastustajaa liian kovaa, mutta se ei johda samanlaiseen ’koston- ja muistutusten kierteeseen’ kuin lätkässä. Lisäksi noiden muiden pelien katsojat tulevat paikalle katsomaan hyvää ja rehellistä peliä. Heillä ei ole samanlaista ’kirjoittamatonta koodia’ kuin jääkiekossa.
Ovatko lätkän kannattaja sitten verenhimoista rahvasta, joille valmentaja ja pelaajat antavat sitä mitä he haluavat saadakseen maksavat katsojat tulemaan paikanpäälle yhä uudestaan. Niin taas vain kävi, että Jokerit-Hifk matsi oli loppuunmyyty. Pelaajat ovat tämän päivän sirkushuvia, laimennettuja versioita gladiaattoreista, vai ovatko?
Olen itse jääkiekkokatsoja ja käyn katsomassa vuosittain 5 – 10 ottelua paikan päällä. Tahdon uskoa, että useimmat katsojat tahtovat nähdä hyvän pelin, ja että väkivalta, toisen vahingoittaminen, ei missään nimessä kuulu lajiin.