””Kerros Piippuvaari mitä mun pitää tehdä, jotta saan viedyksi loppuun aloittamani asiat?” Kysyin kerran ollessani allapäin Piippuviisaalta.
Ukko oli hiljaa ja näin, että hän kaipasi sillä hetkellä tupakkaa. Piippunsa hiljainen tussauttelu tai siitä ainainen karstojen rapsuttaminen olivat tapoja, jolla hän sai itsellensä miettimisaikaan.
”Mitäs sulla sit on kesken?”
”Not, uudet lamput pitäs asentaa, samoin peili. Kellari ja autotalli pitää siivota, Akka on niistä motkottanut jo pari vuotta. Olen hommat monesti aloittanut ja aina jättänyt kesken. Nyt just oma toimintani pänniin mua”, valin ja ryystin lohdutukseksi kahvia, tuota kitkerään mustaa uutetta.
”Voitko kertoa sit minkälaiset hommat olet vienyt loppuun?.”
”Aika paljon niitäkin onneks löytyy, isoja ja pieniä projekteja duunissa. Kotirintamalla talon ja mökin rakentaminen, lasten auttaminen samoissa asioissa ja kaikenlaista. En nyt jaksa kaikkia sulle listata.”
”Mikä ero noilla jutuilla Tuhva on”, kysyi Piippuviisas. ”Miksi toiset hommat olet vienyt kunnialla loppuun, väittäisin tietämättömänä, että vielä innolla, toiset taas lykkäät aina toishuomiseen?”
”Rutiini ja pakkopulla. Sydän ei ole ollut mukana”.
”Nyt sä jätkä sitten kysyt multa mitä sun pitäisi tehdä. Jos sen teen, toimitko viisaiden neuvojeni mukaisesti?” Kysyi Piippuviisas ilmeellä, joka kertoi minulle: Herää ukko ja kasva aikuiseksi.